lauantai 21. helmikuuta 2009

Mikä se T-sairaala oikein on?


Tämä ei ole kaikille turkulaisillekaan selvää, saati muualla Suomessa asuville. Taidehankkeen postiin tulee paljon kysymyksiä sairaalasta ja ehdotuksia teoksista liittyen toimintoihin, joita T-sairaalaan ei ole tulossa. Siksi kokoan tässä hieman faktoja T-sairaalan rakennuksista ja niihin sijoittuvista toiminnoista.

Historiaa

T-sairaalan ns. ensimmäisen vaiheen rakentaminen aloitettiin 2000-luvun alussa ja sen myötä valmistuivat A-, B- ja C-siivet (katso oheista kuvaa) 2003. Näihin tiloihin valmistuneille osastoille ja sairaalan auloihin hankittiin edustava kokoelma varsinaissuomalaista nykytaidetta läänintaiteilija Minna-Maija Lappalaisen toimesta vuosina. Taidekokoelma julkistettiin alkuvuonna 2005. Sairaalan laajennuksen 1. vaihe alkoi vuonna 2007 ja 2. vaihe syksyllä 2008. Keväällä 2008 aloitettu T-sairaalan taidehanke ”Taide sairaalassa” tarkoituksena on hankkia jatkoa aikaisemmalle kokoelmalle laajennusosan tiloihin (katso yläkuvaa: D-, E-, F- ja G-siivet sekä B-siiven korotus kahdella kerroksella. Kuva suurenee klikkaamalla).

T-sairaala ensi vuosikymmenellä

Laajennustilojen myötä sairaalan luonne muuttuu varsin paljon. ”Vanha T-sairaala” oli perinteinen yliopistosairaala, jonka hoitoihin tultiin aikataulun mukaan lääkärin lähetteellä. Toiminta sairaalassa on ollut pääasiassa rauhallista. ”Uudesta T-sairaalasta” suuri osa on akuutteihin hoitoihin erikoistuneita osastoja – tärkeimpänä ja näkyvimpänä Turkua ja lähikuntia palveleva 24/7 päivystysosasto. T-sairaalan ollessa kokonaisuudessaan käytössä vuonna 2012 on toiminta huomattavasti nykyistä vilkkaampaa ja tilanteet osastoilla vaihtelevat tiuhaan.

T-sairaalan toisen vaiheen valmistuttua ja toiminnan käynnistyessä siellä on erikoissairaanhoidon avohoitokäyntejä noin 140 000 vuodessa. Hoitojaksoja T-sairaalassa tulee olemaan noin 31 000 vuodessa ja hoitopäiviä noin 110 000. Hoitojaksot ovat lyhyitä ja intensiivisiä kestäen keskimäärin alle neljä päivää. Henkilökuntaa on n. 1600 henkeä.

T-sairaalan uuteen osaan sijoittuvat mm. seuraavat osastot

· Päivystyspoliklinikka (lasten päivystys omana alueenaan)

· Päivystysosasto (tarkkailuosasto)

· Teho-osasto

· Tehostetun valvonnan osasto

· Sydänvalvontaosasto

· Kardiologian poliklinikka

· Kardiologian vuodeosasto

· Stroke-yksikkö (aivoinfarktien hoito)

· Kirurgian vuodeosasto

· Verisuonikirurgian vuodeosasto

· Neurokirurgian osasto

· Selkäyksikkö

· Traumatologian vuodeosasto

· Keuhkosairauksien vuodeosasto

· Sisätautien vuodeosasto

· Kuvantamisyksikkö

· Leikkausosasto

· Hematologian vuodeosasto

Lisäksi rakennukseen tulee sairaanhoidon tukitoimintoja mm. laboratorio, välinehuolto ja hallinnon tiloja.

Uudisrakennuksen bruttopinta-ala on n. 80 000m2 eli miltei 10 jalkapallokenttää. Sairaala täyttää koko Helsingin-radan, Hämeentien ja Savitehtaankadun rajaaman Kupittaan Saven tontin.

Vuodeosastoilla on yli 140 potilashuonetta, joihin kaikkiin on tarkoitus hankkia taidetta. Muut T-sairaalaan hankittavat taideteokset sijoittuvat julkisiin tiloihin eli osastojen auloihin, odotustiloihin ja keskeisille käytäville. Näitä tiloja on 40- 50 kappaletta. Lisäksi uusia tiloja yhdistää suuri lasikattoinen keskusaula. Suunnitelma teosten sijoittamisesta valmistuu kevään 2009 aikana ja sen jälkeen päästään tositoimiin taidehankinnoissa.

T-sairaalan rakentamisesta ja toiminnasta kiinnostuneet löytävät lisää tietoa Tyksin internetsivuilta, joilla suuri osa minunkin käyttämistäni lähteistä on vapaasti ladattavina pdf-dokumentteina.

Alla olevassa kuvassa on panoraamanäkymä D-siiven katolta kohti Savitehtaankatua helmikuun 2009 alussa. Tulevien E-, F-, ja G-siipien perustustyöt ovat käynnissä. Etualalla korotetaan B-siipeä. Kuva suurenee klikkaamalla.

Niin, se T tarkoittaa tulevaisuutta.




Ei kommentteja: